HOGY MI IS A KÖZépPONT?
honlap nyitokepek 2019marc
Röviden: Önfenntartó szellemi, közösségi tér, alkotóműhely és adománybolt.
És kicsit hosszabban:
Egy tér, amely több dolognak is teret ad, több dolgot fog össze és kapcsol egy középpontba: 
- Elsősorban képvisel egy szellemiséget, mely természetesen közös szellemi munkában is megnyilvánul. Ezért e hely egyfajta szellemi műhely, vagyis: SZELLEMI TÉR.
Bővebben


HÍREK


KÖZépPONT Szellemi Tér
2020. április 17.

Sziasztok!

A mai újság elejére Zsuzsa (Sáfrány Zsuzsa) egy rövidebb írását választottuk. Ez az írás ugyan 2015-ben jelent meg egy könyv egyik fejezeteként, de úgy tűnik, most is nagyon időszerű.

Valami új születése

Valami újnak a születésében vagyunk. Még nem biztos, hogy értjük, de érezzük, látjuk a jeleit. Ahogy annak is, amit elhagyunk. De még ragaszkodunk hozzá. Ez természetes is. De abban a kivételezett helyzetben vagyunk az eddigi időkhöz képest, hogy ráláthatunk arra, ami eddig volt, rátekinthetünk eddigi utunkra, tudatosíthatjuk, hogy mi történt, mi szerint éltünk eddig (akár egyénileg, akár közösségileg, akár mint emberiség).

Sokan, akik a tudatosodás ezen pontján vannak, a jelen helyzetet rossznak, minden valódi emberi értéket meghazudtolónak érzékelik. És ez részben így is van. Vannak tények, amiket láthatunk, tapasztalhatunk. Láthatjuk, hogy az egyéni érdekek előtérbe helyezése hova vezet, láthatjuk, hogy a széthúzás eredménye mi, láthatjuk, hogy a pénz túlhangsúlyozása mit eredményez, láthatjuk, hogy az egymás ellen való működés mennyire káros.

De mindez nem azt jelenti, hogy mindent rosszul csináltunk, és nincs szükség önvádra vagy újra mások vádolására, felelősök keresésére sem.

Eddig ezt a mintát követtük.

Tudnunk kell, hogy mindez a fejlődés része volt. Látnunk kell, hogy az idáig vezető út nem jó vagy rossz, hanem törvényszerű volt.

A kérdés nem az, mit csináltunk rosszul, hanem az, hogy mindez mire tanít minket.

Nem az a dolgunk, hogy minősítsük vagy megtagadjuk a múltat, hanem hogy tapasztalataira építve hozzunk létre valami újat.

Közösen, összefogva! 

(A könyvről bővebb információkat itt találhattok.) 

 

Anna meséi

Újabb mesét ajánlunk a figyelmetekbe, Szalai Annamária (Anna) tolmácsolásában. Címe: A Hétlábú Paripa. A mese Székelyföldről származik, egészen pontosan Csíkszentdomokoson rögzítették a '40-es évek első felében.

(A képen látható mézeskalácsot Szmeló Judit (Judó) készítette.)
Anna többi meséjét meghallgathatjátok itt >>>


Kézműveskedés Pannival - kőfestés

Kovács Annamária (Panni) kézműves útmutatásai közül ezen a héten a kőfestést ajánljuk a figyelmetekbe

(A további ötleteket a Napvirág Kézműves Műhely FB-oldalon követhetitek rendszeresen figyelemmel.)


Éva rovata - Kötő-jel

Mint azt sokan tudjátok, Szabadfalvi Évával - aki dietetikus szakember - elindítottunk egy klubot Alzheimer-kórral és memóriazavarral küzdő emberek és hozzátartozóik számára. Amíg személyesen nem tudunk találkozni és segíteni, addig Éva itt, ezen a fórumon fog megosztani különböző anyagokat étkezés, immunerősítés, gyógynövény használat témában. Ezek az anyagok azonban nem csak a klub célközönsége számára hasznosíthatóak, hanem mindannyiunknak segítséget nyújthatnak.

Az immunerősítő gyógynövényekről, egészen pontosan a fűszernövényekről szóló újabb írást innen tölthetitek le. (3 oldalas cikk, pdf-formátumban)


Vers és kép

Krisztina (Lukách Krisztina) újabb verset küldött és ezúttal kerti képeket is mellékelt hozzá.

Áprily Lajos
Tavaszodik

Sáncban a hóvíz
könnyű hajót visz,
füstöl a fényben a barna tető.
Messze határba
indul az árva,
lenge madárka: billegető

Titkon a Bükkben
moccan a rügyben
- mint csibe héjban - kandin a lomb.
s mintha a róna
kedve dalolna
úgy muzsikál, muzsikál a kolomp.

Indulok. Értem.
Jól tudom: értem,
értem üzenget a zsenge határ:
"Szíved a bomlott,
ócska kolompot
hozd ide, hozd ide, hozd ide már"!

 


 

Várhatóan a jövő héten jelentkezünk újra! Továbbra is élnek felhívásaink, várjuk történeteiteket, gondolataitokat, ötleteiteket!

 
Sziasztok, szép napokat!
Figyeljünk egymásra!