HOGY MI IS A KÖZépPONT?
honlap nyitokepek 2019marc
Röviden: Önfenntartó szellemi, közösségi tér, alkotóműhely és adománybolt.
És kicsit hosszabban:
Egy tér, amely több dolognak is teret ad, több dolgot fog össze és kapcsol egy középpontba: 
- Elsősorban képvisel egy szellemiséget, mely természetesen közös szellemi munkában is megnyilvánul. Ezért e hely egyfajta szellemi műhely, vagyis: SZELLEMI TÉR.
Bővebben


HÍREK


Adományboltunkba számtalan régi tárgy érkezik, amelyek révén akár 100-150 évet is kezünkben tarthatunk. Belegondolni is izgalmas, hányszorosa ez saját életünknek, és mi minden történt ez idő alatt!

A régi tárgyak a múlt lenyomatai, és emlékek őrzői. Új sorozatunkkal szeretnénk felhívni rájuk a figyelmet, mesélni róluk, bemutatni apró részleteiket, szépségeiket, melyek felett hétköznapi szemmel talán elsiklanánk. Szeretnénk továbbá, hogy olyan gazdára találjanak, aki vigyáz rájuk és a múlt emlékeiként megbecsüli őket.

Sorozatunk indító tárgya rögtön kettő az egyben. Egy levesestál és egy kínáló. Mintájuk megegyezik, láthatóan egy valaha volt nagyobb készlet túlélői. Első ránézésre decens kis darabok, ám titkaikat - mint a porcelánok többsége - aljukon található jelzéseikkel könnyedén kifecsegik.

Nézzük tehát, miről mesélnek! Megfordítva őket egy érdekes történelmi pillanatban találjuk magunkat: Az egyiken még "Hüttl Tivadar m. kir. udvari szállító Budapest", a másikon már "Czechoslovakia" olvasható az "Epiag" felirat mellett.

Csehszlovákia először 1918. és 1938. között létezett, az Osztrák-Magyar Monarchia 1918-ban szűnt meg. A két porcelán tehát valamikor 80-100 évvel ezelőtt készülhetett cseh területen, és Hüttl Tivadar cége forgalmazta őket Magyarországon.

Hüttl Tivadar a magyar porcelángyártás fontos alakja, neve a nagyközönség előtt mégis kevéssé ismert. Apja, Hüttl Ede kezdetben egy cseh porcelángyár lerakatát vezette Magyarországon, majd festetlen porcelánt vásárolt, és 1895-ig csak porcelánfestést folytatott, kizárólag megrendelésre. Az üzem Tivadar irányítása alatt virágzott fel olyannyira, hogy a herendi manufaktúrát megelőzve ők szállíthatták a királyi palota részére az étkészleteket.

A Hüttl-gyárban Magyarországon, főként az első világháború előtt készített, illetve festett porcelánok minőségüknek és szépségüknek köszönhetően (érdemes rákeresni az interneten) gyűjtői körökben igen keresettek.

De mi lett a cég sorsa, miért nem ismerjük már a nevét? A gyárat 1951-ben államosították, Aquincum Porcelángyárként született újjá - még mindig a Hüttl-féle technológiai alapokon -, de már új termékpalettával, új célközönséggel. Ez azonban már egy másik történet, más tárgyakkal….

Ha többet szeretnétek megtudni Hüttlről és gyáráról, két linket ajánlunk (melyek írásunk forrásaiként is szolgáltak):

https://regikeramiak.blog.hu/.../hogyan_lesz_csaszari...

https://nullahategy.hu/egy-elfeledett-porcelangyar.../

A képeken látható porcelánokat 2500 Ft/2 db áron vásárolhatjátok meg adományboltunkban. Kérjük, egyeztessünk előtte telefonon, a számunk 70/2779980. A PORCELÁNOK IDŐKÖZBEN GAZDÁRA TALÁLTAK.