HOGY MI IS A KÖZépPONT?
honlap nyitokepek 2019marc
Röviden: Önfenntartó szellemi, közösségi tér, alkotóműhely és adománybolt.
És kicsit hosszabban:
Egy tér, amely több dolognak is teret ad, több dolgot fog össze és kapcsol egy középpontba: 
- Elsősorban képvisel egy szellemiséget, mely természetesen közös szellemi munkában is megnyilvánul. Ezért e hely egyfajta szellemi műhely, vagyis: SZELLEMI TÉR.
Bővebben


HÍREK


Mi vagyunk a harminc-​ vagy negyven-​valahanyadik nemzedék, akik a Kárpát-​medencét magyarként lakják. Mit jelent számunkra az az évezredes hagyomány, amelyet az elődeink hagytak ránk? Mit jelent magyarnak lenni a XXI. század elején?

Szeptember 11-én, szombaton délután két program keretében adtunk teret a fenti kérdéseknek. Ezeken akár külön-​külön is részt lehetett venni.

4 órától egy előadás hangzott el „Évezredes hagyomány” címmel, amely a magyar történelem egészét tekinti át, egy bő órában. Az előadás olyan kérdésekre kereste a választ, mint hogy milyen jelentést hordozhat magában az a kifejezés, hogy „magyar hagyomány”? Mi mutatkozik meg a mögöttünk hagyott évszázadok fényében az országunk helyzetéről? Hogyan épülnek egymásra a magyar múlt egyes korszakai? Hol van a határa a tudásnak és a nem tudásnak a történelmi idők távlatában? Mi a mi személyes viszonyunk az ország múltjához, mit tekintünk jó vagy rossz örökségnek? Előadó: Illés Gergely.

Fél 6-tól pedig egy beszélgetés vette kezdetét, amelyben az országunkhoz-​nemzetünkhöz való viszony került terítékre. Olyanok, mint például mit jelent nekünk magyarnak lenni, mit szeretünk a hazánkból, mit érzünk tehernek a múltunkból, milyen történelmi eseményt tartunk tanulságosnak, fölemelőnek vagy éppen lesújtónak? Milyen kulturális kincshez kötődünk érzelmileg, legyen az akár népművészet, épített környezet, zene, irodalom, étel, ital, szín vagy forma vagy bármi más… De fölmerülhettek olyan kérdések és meglátások is a beszélgetés során, amelyet egyik vagy másik résztvevő hozott magával.