felhokA XX. század egy igen ellentmondásos évszázad volt. Miközben a technológiai és gazdasági fejlődés csodájával gazdagította nemzedékek sorát, aközben megrázkódtatások sorát is magával hozta. Aligha akad család ma a Kárpát-​medencében, amelyik ne szenvedte volna meg ezek egyikét, vagy akár mindegyikét. Benne vannak a mindennapjainkban, ahogy egy-​egy szót, gesztust, jelképet teljesen máshogy tudunk meghallani, megélni.

A Bennünk élő XX. század beszélgető-est egy sorozat, amelyre minden hónap utolsó péntekén kerül sor. Az est várhatóan minden alkalommal egy rövid bevezető előadással, vagy filmvetítéssel kezdődik, amit a személyes és családi emlékek fölidézése és átbeszélése követ.

Ahhoz, hogy a hely működni tudjon és ilyen, illetve ezekhez hasonló programokat tudjunk szervezni, a Te támogatásodra is szükség van! Ezért a programjainkon való részvétel hozzájárulásos, melyet kérünk, anyagi helyzeted függvényében tegyél meg. (200, 300, 400, 500 Ft)
Köszönjük!

1848Február 28-án 18 órától rendkívüli eseménnyel folytatódik a Bennünk élő XX. század – beszélgető-​est. A következő alkalommal kísérletet teszünk a XX. század kereteiből való kilépésre, a XIX. század közepe kerül terítékre. Mindezt az előttünk álló március 15-​ére hangolódva is tesszük. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékeit idézzük meg, kétféle megközelítésben.

202001k2020. január 31-én 18.00 órától Bennünk élő XX. század – beszélgető-​est. 
Témája a II. világháború.

2019. december 20-án 18.00 órától Bennünk élő XX. század – beszélgető-​est. Ez alkalommal a Karácsonyhoz kötödő emlékeket idézünk föl. 

nov29unnepekk2019. november 29-én 18.00 órától újrakezdődik a Bennünk élő XX. század – beszélgető-​est. Kisebb változások várhatóak, az első rögtön az, hogy nem időszakhoz, hanem valamilyen témakörhöz kötödő emlékeket idézünk föl. 

Első témánk az ünnepek és szertartások a XX. századból. Lehet az esküvő, keresztelő, temetés, lehet családi ebéd, utcai fölvonulás, iskolai ünnepség. Lehetnek olyanok is, amelyek a nagyszüleink idejében még rendszeresek voltak és mára már kikoptak, de lehetnek olyanok is, amelyek csak a század vége felé nyertek teret az életünkben.

Bennunk2019szeptSzeptember 27-én, pénteken 18:30-​tól évadzáró beszélgetés következik, amelyen szóba kerülhet bármilyen történet, élmény, emlék a XX. századból és az elmúlt bő egy év beszélgetéseiből is. Az est végén pedig szó lesz a folytatásról is.
(Nagyításhoz kattints a képre!)

Mindenkit várunk szeretette!!

80Augusztus 30-án, pénteken, folytatva a júliusban megkezdett téma átbeszélését, a nyolcvanas-kilencvenes évek időszaka lesz terítéken.
Aki még nem volt jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek.

Július 26-án pénteken 18:30-​tól a nyolcvanas-kilencvenes évek időszaka lesz terítéken. Aki még nem volt, jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek. 

60asMájus 24-én, pénteken 18:30-​tól (Kivételesen nem a hónap utolsó, hanem az utolsó előtti péntekjén.) A most következő alkalommal a hatvanas-​hetvenes évek időszaka lesz terítéken. Aki még nem volt, jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek. 

Április 26-án, pénteken 18:30-​tól: Bennünk élő XX. század – Beszélgető-est. A most következő alkalommal – folytatva és egyben be is fejezve – a negyvenes-ötvenes évek időszaka lesz terítéken. Aki még nem volt jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek.

Március 29-én, pénteken 18:30-​tól: Bennünk élő XX. század – Beszélgető-est. A most következő alkalommal, folytatva a februárban megkezdett téma átbeszélését, a negyvenes-ötvenes évek időszaka lesz terítéken. 
Aki még nem volt, jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek.

8Február 22-i témánk a negyvenes-ötvenes évek volt.

Az itt elhangzott rövid bevezető alőadás az alábbiakban olvasható: 

Januárban folytatódott a még novemberben megkezdett téma: a húszas-​harmincas évekről, azaz a két világháború közötti időszakról volt szó. 

A december 28-án az ünnepekről volt szó. Családi és közösségi ünnepekről, elsősorban a XX. század első feléből. Karácsony vagy Húsvét, esküvő vagy temetés, szalagavató vagy felvonulás...

A szeptemberi, októberi és novemberi alkalmakkor az I. világháborúról, a „forradalmakról” és Trianonról, az 1914 és 1920 közötti időszakról, majd a két világháború közötti évekről volt szó.

A sorozat következő estjére augusztus 31-én 18.30-kor került sor, ekkor a boldog békeidőkről beszélgettünk. Az előadás szövegét az alábbiakban olvashatjátok:

A sorozat első alkalma, bevezető jelleggel a XX. század és a családi emlékezetek viszonyáról szólt.