felhokA XX. század egy igen ellentmondásos évszázad volt. Miközben a technológiai és gazdasági fejlődés csodájával gazdagította nemzedékek sorát, aközben megrázkódtatások sorát is magával hozta. Aligha akad család ma a Kárpát-​medencében, amelyik ne szenvedte volna meg ezek egyikét, vagy akár mindegyikét. Benne vannak a mindennapjainkban, ahogy egy-​egy szót, gesztust, jelképet teljesen máshogy tudunk meghallani, megélni.

A Bennünk élő XX. század beszélgető-est egy sorozat, amelyre minden hónap utolsó péntekén kerül sor. Az est várhatóan minden alkalommal egy rövid bevezető előadással, vagy filmvetítéssel kezdődik, amit a személyes és családi emlékek fölidézése és átbeszélése követ.

Ahhoz, hogy a hely működni tudjon és ilyen, illetve ezekhez hasonló programokat tudjunk szervezni, a Te támogatásodra is szükség van! Ezért a programjainkon való részvétel hozzájárulásos, melyet kérünk, anyagi helyzeted függvényében tegyél meg. (200, 300, 400, 500 Ft)
Köszönjük!

Bennunk2019szeptSzeptember 27-én, pénteken 18:30-​tól évadzáró beszélgetés következik, amelyen szóba kerülhet bármilyen történet, élmény, emlék a XX. századból és az elmúlt bő egy év beszélgetéseiből is. Az est végén pedig szó lesz a folytatásról is.
(Nagyításhoz kattints a képre!)

Mindenkit várunk szeretette!!

80Augusztus 30-án, pénteken, folytatva a júliusban megkezdett téma átbeszélését, a nyolcvanas-kilencvenes évek időszaka lesz terítéken.
Aki még nem volt jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek.

Július 26-án pénteken 18:30-​tól a nyolcvanas-kilencvenes évek időszaka lesz terítéken. Aki még nem volt, jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek. 
Hozzájárulás: Ahhoz, hogy a hely működni tudjon, illetve programokat tudjunk szervezni, szükség van a Te hozzájárulásodra is. Ezért kérünk, hogy a programjainkon való részvételedkor támogasd munkánkat (ajánlott minimum: 300-400 Ft).  Felajánlásod a kihelyezett dobozban tudod megtenni. Köszönjük!

60asMájus 24-én, pénteken 18:30-​tól (Kivételesen nem a hónap utolsó, hanem az utolsó előtti péntekjén.) A most következő alkalommal a hatvanas-​hetvenes évek időszaka lesz terítéken. Aki még nem volt, jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek. 

Április 26-án, pénteken 18:30-​tól: Bennünk élő XX. század – Beszélgető-est. A most következő alkalommal – folytatva és egyben be is fejezve – a negyvenes-ötvenes évek időszaka lesz terítéken. Aki még nem volt jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek.

Március 29-én, pénteken 18:30-​tól: Bennünk élő XX. század – Beszélgető-est. A most következő alkalommal, folytatva a februárban megkezdett téma átbeszélését, a negyvenes-ötvenes évek időszaka lesz terítéken. 
Aki még nem volt, jöjjön bátran, van tere az új emlékeknek.

8Február 22-i témánk a negyvenes-ötvenes évek volt.

Az itt elhangzott rövid bevezető alőadás az alábbiakban olvasható: 

Januárban folytatódott a még novemberben megkezdett téma: a húszas-​harmincas évekről, azaz a két világháború közötti időszakról volt szó. 

A december 28-án az ünnepekről volt szó. Családi és közösségi ünnepekről, elsősorban a XX. század első feléből. Karácsony vagy Húsvét, esküvő vagy temetés, szalagavató vagy felvonulás...

A szeptemberi, októberi és novemberi alkalmakkor az I. világháborúról, a „forradalmakról” és Trianonról, az 1914 és 1920 közötti időszakról, majd a két világháború közötti évekről volt szó.

A sorozat következő estjére augusztus 31-én 18.30-kor került sor, ekkor a boldog békeidőkről beszélgettünk. Az előadás szövegét az alábbiakban olvashatjátok:

A sorozat első alkalma, bevezető jelleggel a XX. század és a családi emlékezetek viszonyáról szólt.