kovekJKPA KÖZépPONT története több mint 20 éve indult el egy TÁRház nevű helyről – a sors „mosolyaként” a Moszkva tér közeléből, 20 percnyi járásra innen.

Itt dolgozott együtt és tartott önismereti foglalkozásokat Zsuzsa (Sáfrány Zsuzsa) és Bach Melitta. Melitta már régen nincs köztünk, de mégis, a KÖZépPONT jórészt az ő szellemiségéből és munkájából nőtt ki.

A TÁRházbeli csoportokból született a MI-TI-ÉN Társaság, majd 2005-ben - most már Zsuzsi (Schweickhardt Zsuzsa) közreműködésével - megalakult a MI-TI-ÉN Alapítvány.

Az Alapítvány az évek során számtalan tábort, előadást, beszélgetést szervezett az élet/Élet átfogó és köznapi témáiban is. Foglalkoztunk társadalmi kérdésekkel, melyekből írások, illetve konkrét kezdeményezések születtek. Emellett fordításokat készítettünk, könyvet adtunk ki. Volt filmklub, gyereknap, jóga, kirándulás, kreatív tevékenységek. Támogatásokat nyújtottunk, személyes beszélgetésekkel segítettünk, és a közösségi élet megélénküléséhez járultunk hozzá több helyen is.

2009-ben alapítottuk meg a Jóakarat Központot, ahol ezek a tevékenységek szó szerint (közös) teret kaptak - egy lakást béreltük, és ott működtünk. A Jóakarat Központ 2012 júniusában a Jóakarat Napban csúcsosodott ki. E nap előkészítése során lett a közös munka részese Illés Gergely is. A Jóakarat Napon - mely teljes mértékben összeadásból valósult meg, közel 100 fő részvételével-, elsősorban olyan kezdeményezések mutatkoztak be, amelyek sokszor egy nehéz élethelyzetből jöttek létre, és változást hoztak mások számára is. IMG 5847

Ezután azonban úgy éreztük, hogy szeretnénk jobban kiterjeszteni a Jóakarat Központot, de ezt a meglehetősen zárt hely már nem szolgálja, így visszaadtuk tulajdonosának.

Terveink között szerepelt és szerepel egy országos hálózat (Jóakarat Hálózat) létrehozása, így a továbbiakban ennek előkészítése zajlott. Országjárást és beszélgetéseket szerveztünk.

2017 augusztusában jutottunk el arra a pontra - a személyes életünkben történt változások és sok-sok egyéb történés hatására -, hogy a Jóakarat Központ szellemiségének továbbviteleként mégiscsak Budapesten hozunk létre egy közösségi teret. A múlt tapasztalataiból kiindulva ekkor építettük be tervünkbe egy régi álmunkat, az adományboltot.

Eredetileg egy külső kerületbe szántuk a helyszínt, de a kalandos keresés során végül ebbe a 12. kerületi helyiségbe szerettünk bele. Hosszas megfontolás után találtuk meg a terveinknek megfelelő és legfőképp szabályos formát: Az Alapítvány és egy újonnan létrehozott Bt együttműködése segíti legjobban az itt zajló munkát. 

Így jutottunk hát el 2017. november 15-ig, mikor aláírtuk a bérleti szerződést, és megkezdtük a felújítást.

De ez már egy következő történet….