hegyvA május 7-én megjelent Hegyvidék Újságban olvashattok a kállói gyerekek látogatásáról és az összefogásról, amely lehetővé tette, hogy egy nagyszerű napot töltsünk együtt! Köszönjük a cikket Kertész Dánielnek és a fotózást Sárközy Györgynek! A teljes lapszámot itt találjátok (a cikk a 3. oldalon), a cikket külön pedig az alábbiakban olvashatjátok:

 

"ÖSSZEFOGÁS A KÁLLÓI GYEREKEKÉRT

 

Rendhagyó kulturális program helyszíne volt nemrég a Kiss János altábornagy utcai KÖZépPONT. Kállói roma gyerekek mutatták be hagyományőrző táncprodukciójukat, az egyik falubeli diáklány pedig a rajzait hozta el az adományboltba.

Bemutatkozásuk hátterében a jó ügyekért tenni kívánó emberek összefogása áll, akik felkarolták a nógrádi településen lévő óvoda vezetőjének kezdeményezését. Réthy Rozália szervezte meg az ott élő gyerekek számára a néptáncoktatást, hogy megismerhessék otthon már nem ápolt hagyományaikat, nem mellesleg pedig megélhessék a tánc közösségformáló erejét.

„2017 ősze óta vezetem a község óvodáját. A tizennégy éves fiam Gödöllőn, az Urban Verbunkban táncol, innen jött az ötlet, hogy az együttes tanárát, Bulyáki Zoltánt elhívjam táncot oktatni az intézményünkbe” – mesélte Réthy Rozália. Másfél évvel ezelőtt, a program indulásakor több mint ötven óvodás- és iskoláskorú gyermek ment el a foglalkozásokra, mostanra husosszefogas a kalloi gyerekekertzonkettő maradt, ők azonban szorgalmasan tanulnak.

„A nehéz sorsú fiatalokat hitelességgel, őszinteséggel lehet motiválni” – hangsúlyozta Bulyáki Zoltán tánctanár, hozzátéve: hasznára válik az is, hogy ért a roma gyerekek nyelvén, ismeri a „csibész nyelvjárásukat”, hiszen hasonló közegben nőtt fel Nagyecseden. Bár a Kállón tartott óráin a kezdetekhez képest nagy volt a lemorzsolódás, úgy látja, végül a legügyesebbek maradtak. Érdemes velük foglalkozni és szereplési lehetőséget biztosítani nekik, amit legutóbbi, kiemelkedő sikerük is igazol: márciusban a Nyíregyházán rendezett „A Kárpát-medencében élek” Szólótáncverseny hagyományőrző kategóriájában ők hozták el az első három helyezést. Hegyvidéki fellépésükön, bár kissé megszeppenve álltak a közönség elé, hamar feloldódtak, olyannyira, hogy a program végén az oktató szerepét átvéve ők mutatták meg a vendégeknek, hogyan kell járni táncaikat.

A rajzait bemutató Pikács Natália is kivívta a látogatók elismerését. A lány, aki belső indíttatásra kezdett el rajzolni „Rozi néni” biztatására, nehéz körülményei feldolgozására folytatja önkifejező alkotótevékenységét. Születésnapja alkalmából a KÖZépPONT egy jobb agyféltekés rajztanfolyammal ajándékozta meg korábban. Mivel erre nem mert egyedül elmenni, így most már első számú mentora, az óvodavezető is végzett jobb agyféltekés rajzolóvá vált.

A KÖZépPONT működtetői és önkéntesei jóvoltából a kállói gyerekek számára még többet is adott hegyvidéki útjuk egy sikeres szereplésnél. Segítőik kíséretében sétát tettek a városban, utaztak a 4-es metrón, hajóval elmentek a Margitszigetre, a Kiss János altábornagy utcai közösségi térben pedig, egy kis állófogadás részeként, a szervezők saját készítésű finomságait kóstolhatták végig. Azonban az élményszerzésnél is fontosabb talán, hogy azt érezhették: vannak, akik értékelik erőfeszítéseiket, és falujukon kívül is számíthatnak baráti támogatásra.

Hegyvidék Újság"