kezek

 Alzheimer kórban és demenciában szenvedő betegek hozzátartozóinak klubja.

Egyre nagyobb társadalmi problémaként tapasztalható mai világunkban az idősebb és fiatalabb generációk közötti olló szétnyílása. Problémát jelent ez általánosságban is, de gyakran családon belül is. Hát még, ha az idősebb hozzátartozó beteg is lesz. A legnehezebbnek pedig az a helyzet mutatkozik, ha családunkban megjelenik a demencia, vagy ne adj isten az Alzheimer-kór. E két betegség nem csak az egyént, de az egész családot is érinti. Mondhatnánk akár azt is, hogy ezek a család betegségei, olyan betegségek, amik mindenkire hatalmas terhet rónak. Így nem csak a betegnek, de az „egészségesnek” is szüksége van segítségre, támaszra.


Teljes bizonyossággal állíthatjuk ezt, hiszen mindketten érintettek vagyunk, vagy voltunk e témában. (Éva nem csak nagymamája és egy barátnője révén, hanem az általa vezetett idősek számára létrehívott csoporton keresztül is szerzett mély tapasztalatokat. Nekem pedig édesanyám szenvedett Alzheimer-kórban.)

Éva egy régen és sokat dédelgetett ötlete volt, hogy szükség lenne egy olyan, a hozzátartozók számára létrehívott önsegítő csoportra, ahol a résztvevők megoszthatják egymással tapasztalataikat, tudásukat, ahol szabadon beszélhetnek problémáikról, nehézségeikről, de közösen kereshetik azok megoldásának lehetőségét is. Miután hosszan beszélgettünk minderről, arra jutottunk, hogy mivel mindkettőnknek fontos e téma és mindketten fontosnak tartjuk a megelőzést, és a minél hosszabb ideig megtartható teljes élet élésének lehetőségét is, miért ne vágnánk bele ebbe a szép feladatba, hiszen minden adott hozzá… Terveink között szerepel, hogy egy-egy témához vendég előadókat is hívjunk. De szeretnénk segíteni a napi problémákból való kikapcsolódásban is egy-egy kreatív alkotó programmal, mozgással, elmélyülést segítő gyakorlattal. Mindezt természetesen a résztvevők igényei szerint alakítva.
A legfontosabb cél tanulni egymástól, a betegektől, családtagoktól, okulni a tapasztalatokból, megkönnyíteni a mindennapi élethelyzeteket.

Jó lenne, ha nemcsak hozzátartozók, de kezdődő tünetekkel bírók is bekapcsolódnának ebbe a kis közösségbe, hiszen az érintettek is nagyon sokat tudnak tenni saját állapotuk javítása érdekében.
Így aztán mindenkit nagy-nagy szeretettel várunk, legyen akár idős vagy fiatal, családtag, szomszéd, ismerős, gondozó, Alzheimerrel vagy demenciával élő, egyszóval mindenkit, aki bármilyen formában érintett, vagy akár csak érdeklődik a téma iránt.

Csodák nincsenek, és mi sem tudunk ilyesmit ígérni, de hisszük, hogy az ember maga a csoda, ahogy bármilyen élethelyzetben képes a változtatásra, változásra.

Ezen az első alkalmon szeretnénk bemutatkozni, megismerkedni egymással, felmérni az igényeket, megbeszélni a lehetőségeket és a terveket.

Szabadfalvi Éva és Sáfrány Zsuzsa

Ahhoz, hogy a hely működni tudjon és ilyen, illetve ezekhez hasonló programokat tudjunk szervezni, a Te támogatásodra is szükség van! Ezért a programjainkon való részvétel hozzájárulásos, melyet kérünk, anyagi helyzeted függvényében tegyél meg. (200, 300, 400, 500 Ft)
Köszönjük!