A 2019-ben lezajlott négy részes előadássorozat részleteiről a bővebben-re kattintva olvashatsz.

ŐRZÉS – gyűjtés – óvás – érték

Előadás és beszélgetés-sorozatunk első – ŐRZÉS – része a tárgyak életéről általában és megőrzésükről / megőrződésükről szól. Szó esik arról, hogy mi is értendő a tárgy fogalma alá, miért tartunk tárgyakat, mire jók és mire használjuk őket. Létezik-e tárgy, ami örökké tart, van-e köztük kérészéletű, meg lehet-e szabni élettartamukat, s ha igen, miként másíthatjuk azt meg. Van-e minden tárgynak feladata, vagy létezik fölösleges tárgy?
A beszélgetés során szó fog esni a tárgyak csoportba-rendezéséről, osztályozásáról. leírásáról. És különösen megőrzésükről és annak lehetséges céljáról. Sokat beszélünk majd arról, mit őrizzünk meg és mi történjen a nekünk nem kellő, de másnak, esetleg egy egész közösségnek értékes dolgokkal.
Ha találsz otthon ismeretlen tárgyat, amiről nem sokat vagy egyenes semmit sem tudsz, hozd magaddal és megfejtjük titkait! Ha vannak. Vannak.
Az első esemény napja: 2019.október 11. péntek 18. óra
A szünetben a tetthely elhagyható. Gyere, várunk!

őrzés – GYŰJTÉS – óvás – érték

Az előadás és beszélgetés-sorozatunk második – GYŰJTÉS - része a tárgyak tudatos, észrevétlen, kényszeres, hivatásszerű vagy még fel nem fedezett indokú gyűjtéséről szól. Mi is egy gyűjtemény? Miből áll? Egy csomó összehordott dolog mitől, mikortól és miért lesz gyűjteménnyé? Meddig él? És milyen életet? Elholtában mi lesz vele? Mit lehet gyűjteni és mit érdemes? Részek vagy tagok vannak-e benne? Megszámlálhatóak? Hány kérdőjel van e bekezdésben? Miféle lelkek a gyűjtők? Számít-e a férfiság vagy nőség?
Ha gyűjtesz, a beszélgetés során nyugodtan mesélhetsz kollekciódról, ismertesd meg egy-két darabjával a résztvevőket! Hogy rokonlélekre találsz-e e körben? Biztosak vagyunk benne, hogy igen!
A második esemény napja: 2019. október 25. péntek 18 óra
A szünetben a tetthely elhagyható. Gyere, várunk!

őrzés – gyűjtés – ÓVÁS – érték

Az előadás és beszélgetés-sorozatunk harmadik – ÓVÁS – része igen csak gyakorlatias szemléletű. Szó esik a tárgyak jóltartásának módjáról, védelméről és gyógyításáról. Összerakható-e ami eltörött – mert ugye Minden Egész Eltörik – vagy kidobandó? Megbeszéljük mit érdemes megreparálni és miért és miért nem. Mennyire óvjuk aktív önmagunktól a tárgyakat – használ-e a gyökérkefe vagy csak gyökérkedni lehet vele? Napisten nyilaiba mi pusztul bele és mi élvezi? A pincébe van-e a helye a családi fényképeknek vagy egyenesen a kukába vigyük őket? Hol, milyen körülmények között tartsuk az egyes tárgyféléket – effélékről esik szó.
Létezik rengeteg házi praktika, tapasztalat, tanács és tanácsadó-könyv – vigyázzunk-e velük vagy csak a kipróbálás után töprengjünk e kérdésen – erről lesz szó. Élő és elholt tárgyakat be lehet mutatni!
A harmadik esemény napja: 2019. november 8. péntek 18 óra
A szünetben a tetthely elhagyható. Gyere, várunk!

őrzés – gyűjtés – óvás – ÉRTÉK

Az előadás és beszélgetés-sorozatunk negyedik – ÉRTÉK – része a tárgyak értékeléséről szól, sok blabla, mellébeszéd, dogmatikus dörgés, lóvásártéri duma, unalmas hazugság és hím- meg nőnemű fülbebúgás hangzik el – idézetként. Csak úgy! Csak úgy, de nem csakúgy! Egy tárgy értékelése – azaz a minőség mozzanatának hozzárendelése egy objektumhoz – pont olyan sokféle mint a tárgyvilág színpompája. Minden lehet! Csak nem mindent szabad elhinni, elfogadni. Kinek mi köze hozzá, hogy ez vagy az tetszik nekem? Önmagunkat azért megtámogathatjuk tudással, tapasztalattal, más és az azonos vélemények ismeretével. De: elsősorban magunkra hallgassunk! Erről fogunk beszélni. Mindenki.
A negyedik esemény napja: 2019. november 22. péntek, 18 óra.
A szünetben a tetthely elhagyható. Gyere, várunk!