A szellemi tér egy olyan része működésünknek, amit kiemelten fontosnak tartunk. csokor
Ezen az oldalon az ide kapcsolódó programokról szerezhetsz információkat, olvashatsz írásainkból és itt szeretnénk megosztani a saját, illetve az általatok behozott ötleteket, kezdeményezéseket is. Szervezünk szellemi köröket, és az ott születő elgondolások, a beszélgetések eredményeit, leszűrt tanulságait ezen a helyen fogjuk megosztani.
Ez a tér a csend és a művészetek tere is. Így e két témához kapcsolódva is itt találsz híreket, olvasmányokat, programokat.

"Sokkal jobb időnként csendességbe visszavonulni, mint e világ zajától mentes élet után szentimentálisan sóvárogni."
Spurgeon

 

Időpont: 2020. szeptember 29., 18:00. Előadó: Illés Gergely

1848. március 15-én forradalom tört ki Pesten, melynek eredményeként Magyarország visszanyerte önállóságát. Fél évvel később, szeptember 29-én, a Velencei-tó északi partján, Pákozd és Sukoró között megvívták a szabadságharc első nagy csatáját. De mi történt e két esemény között? Hogyan teltek a forradalom hetei, mivel foglalkozott a Batthyány-kormány és miként jutottunk el a fegyveres összeütközésig? Ezekről a kérdésekről szól az előadás egyik része. A másik részében pedig arra keressük a választ, hogy mi közünk van mindehhez, mi dolgunk van nekünk, ma élőknek, a 172 esztendővel ezelőtt történtekkel?

Ahhoz, hogy a hely működni tudjon és ilyen, illetve ezekhez hasonló programokat tudjunk szervezni, a Te támogatásodra is szükség van! Ezért a programjainkon való részvétel hozzájárulásos, melyet kérünk, anyagi helyzeted függvényében tegyél meg. (200, 300, 400, 500 Ft) Köszönjük!

Az alábbi írás Schneider-Bánfalvi Tamástól és Szádvári Lídiától származik. Eredetileg egy Facebook-üzenet volt, ezért személyes a hangvétele. De utólag egyeztettünk velük és megengedték, hogy a honlapon közzé tegyük. (A levél 2020. március 30-án íródott.)

Kedves Zsuzsa!

Most megmutatkozik, mekkora különbség van a virtuális és a valóságos élet között. Tegnap
séta közben erről beszélgettünk, elképzeltem, milyen volt (és milyen lesz majd) benyitni a
Köz-ép-PONT-ba, ott látni benneteket, üdvözölni egymást, leülni egy karosszékbe vagy a
díványra, kávézni, könyveket böngészni, időnként új emberekkel találkozni. Ezt az internet
természetesen nem pótolhatja.


2020. szeptember 11-én Illés Gergely, a három éves Ezüst Sirály Közéleti Műhely alapítója beszélt az elmúlt évek tapasztalatairól, a Műhely lényegéről és jövőbeli terveiről.

Az Írások oldalon azokat a szövegeket tesszük közzé, amelyek munkánkhoz kapcsolódva abból a szellemiségből születtek, melyet képviselünk.

E címszó alá gyűjtöttük azokat a programjainkat, melyeket ünnepeink, emléknapjaink kapcsán szerveztünk.
A megemlékezésekről, a kapcsolódó programokról bővebben itt olvashatsz.

A KÖZépPONTban negyedévente tervezünk kiállításokat rendezni. Az eddigi kiállításokról és a már körvonalazott terveinkről bővebben itt olvashatsz.