Az idei alkalmat a „hála” jegyében bonyolítottuk le. Miért tudunk hálásak lenni akár az országnak, akár az ezer éves nemzeti múltnak, akár a magyar kultúra bármely elemének? 
Helyszínnek a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait választottuk. Ezek a romok távoli évszázadok hangulatát idézhetik meg, különleges légkört teremtve az államalapítás megünnepléséhez.

Az itt elhangzott beszédet az alábbiakban olvashatjátok: 

Néhány kép ünnepen készült felvételek közül: (kattints a képre a nagyításhoz):

2020. június 4-én Trianonra és Nagy-Magyarországra emlékeztünk. A házigazda Illés Gergely volt.

A következő beszéd Trianon és pillangó címmel hangzott el aznap este a KÖZépPONTban:

Jó estét kívánok, sziasztok!

Március 15-e óta, így közösen, most találkozunk először újra. Akkor egy ünnepen vettünk részt, megünnepeltük 1848 sikerét. Azóta eltelt több mint tíz hét és időközben egy válság ütötte föl a fejét. Ránk ijesztett egy járvány, mint valami nagy és félelmetes sárkány.

1848Ünnepi megemlékezést tartottunk a KÖZépPONT-​ban, komolyzenével és szónoklattal, huszárokkal és mézeskaláccsal. 
Házigazda: Illés Gergely

Az ünnepi beszédet Egyetértés 1848-ban címmel az alábbiakban olvashatjátok:

* * * (zene) * * *

Ha egyszer lehetett, máskor is lehet…
Ünnepelni és emlékezni jöttünk ma össze, különleges időkben, különleges körülmények között.
Március 15-​dikét írunk, az országunk, a nemzetünk, a közösségünk nagy napja ez. Éppen ma 172. esztendeje már, hogy elkezdődött mindaz, amit oly nagyra tartunk, hogy évről-​évre, újra meg újra, örömmel emlékezünk meg róla.

Időpont: június 4. 18.00-19.45

1920. június 4-én megváltozott körülöttünk a világ, fölbomlott a Nagy-​Magyarország. Ezeréves határok helyébe léptek újak, milliók váltottak hazát anélkül, hogy költöztek volna. Fordulópont ez az országunk, a nemzetünk, a közösségünk történetében, s bár sok minden történt azóta is, ez a változás, ez az átalakulás ma is meghatározó erővel hat ránk.

2019. novemberében eljött ez a pillanat is!
2 évvel ezelőtt írtuk alá a bérleti szerződést és vágtunk bele ebbe a nagy kalandba, és pont 1 éve alakítottuk meg a Baráti kört! Köszönjük, hogy ennyien velünk ünnepeltetek! Képek a születésnapról - a képek jelenleg önállósították magukat, és nem hajlandóak a megfelelő irányba fordulni - a megoldáson dolgozunk, egy kis türelmet kérünk! (nagyításhoz kattints a képre):

dec1j2019 decemberében az első három adventi vasárnapon kiállítással, koncertekkel, kézműveskedéssel, mesehallgatással és gyertyagyújtással hangolódtunk az ünnepre. Köszönjük mindazoknak, akik munkájukkal segítették, hogy az advent advent legyen, és örülünk, hogy velünk - együtt - voltatok, voltunk!
A három vasárnap programját az előadókkal, kézművesekkel és mesemondókkal a linkekre kattintva találjátok.
December 1.
December 8.
December 15.

A képeket a FB-oldalunkon találjátok, az alábbi linkek alatt:
Az első vasárnap képei
A második vasárnap képei
A harmadik vasárnap képei

 

2eveshegyvidek2019. november 16-án ünnepeltük a KÖZépPONT második születésnapját, amelyről a Hegyvidék újság is hírt adott. Köszönjük a cikket Kertész Dánielnak, a fotókat pedig Sárközy Györgynek. (A cikket tartalmazó újságoldal a képre kattintva nagy méretben is megnyitható.)

56Forradalom és ellenforradalom – népköztársaság és köztársaság.

A kezdet kezdetén az 1956-os októberi napok történéseit forradalomnak nevezték, majd hosszú évtizedeken át hivatalosan csak ellenforradalomként emlegették. Harminc évvel ezelőtt azonban visszatért az eredeti szórend: ami addig ellenforradalom volt az újra forradalom lett. És éppen harminc éve, 1989. október 23-án az országunk államformája népköztársaságból újra köztársaság lett.

csillagCsillag vándorol az égen. Egy apró, pici csillag, épp csak látható a Földről. Gyorsan halad előre, sebesen vágtat a mennyei útján. Suhan, akár egy nyílvessző. S ahogy suhan, ahogy halad, letekint a Földre, s mit lát? Meglát egy várost, amelyet egy folyó szel át, és a folyó fölött tömérdek kis csillag keletkezik és huny ki pillanatról-​pillanatra, újra meg újra. Az emberek tűzijátéknak hívják, de a kis csillag ezt nem tudhatja. Csak elámul ahogy halad tova, hogy milyen csodák rejlenek odalent, alant, ebben a különös városban, ebben a különös nyáresti éjszakában.

Az előkészületek: kenyérdagasztás, életfakészítés. Aztán másnap az ünnepség: ünnepi beszéd, majd a kenyérszegés. 
Köszönjük mindenkinek a közös készülődést és az együtt ünneplést!

trianon

 

 

 

 

 Emlékbeszéd - Elhangzott 2019. június 4-én, a KÖZépPONT-ban, írta és elmondta: Illés Gergely

Kilencvenkilenc éve már…
Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, délután fél ötkor aláírtak egy darab papírt, aláírtak egy hivatalos okmányt. Az aláírás szentesítette a békét Magyarország és a világ többi országa között. Hogy azután ebből a békéből mi lett, az meglehetősen közismert.

marc15 1

Március 15-i ünnepünkről előadással, kis szertartással és beszélgetéssel emlékeztünk meg a KÖZépPONT-ban. Az előadás szövegét az alábbiakban olvashatjátok. Az ünnep házigazdája Illés Gergely volt.

1 év2017. november 15-én írtuk alá a bérleti szerződést, ami lehetővé tette, hogy belevágjunk ebbe a csodás dologba, amit a KÖZépPONT jelent nekünk! Köszönjük, hogy kis ünnepségünkre ennyien eljöttetek, és egy szép estét tölthettünk együtt.

 

 

56Lelkesedés, szabadság, fegyverek, sebesültek és halottak.

Letörtség, elkeseredés, megtorlás, elszürkülő hétköznapok. 

adventi gertya
Úgy döntöttünk, hogy az adventi vasárnapokat a csendnek, az alkotásnak, a békének, az együttlétnek, a zenének szenteljük. 

Ezért december 2-án, 9-én és 16-án mindenkit nagy-nagy szeretettel vártunk, aki úgy érezte, a bevásárlási őrület helyett inkább kézműveskedne, gyermekével mesét hallgatna, közös gyertyagyújtásban venne részt, majd egy kis muzsikával zárná a napot. 

Trianon2018. június 4-én  "Emlékezés Trianonra, emlékezés a Nagy-Magyarországra" beszélgetéssel egybekötött megemlékezést tartottunk. A meghívó és az emlékbeszéd szövege itt olvasható: